ABB Türkiye Resmi Partneri
background

Soft Starter Nedir?

bu46al-abb-ads-soft-starter-nedir.jpg
Soft Starter Nedir? 24.08.2022

Soft Starter Yol Vermenin Yumuşak Hali

Bu yazımızla birlikte Soft Starter yani Yumuşak Yol Verici nedir, ne işe yarar, çalışma prensibi nedir, yumuşak yol verici neye göre seçilir, nerede kullanılır, avantajları nelerdir gibi Soft Starter ile ilgili merak ettiğiniz ve aklınıza takılan daha birçok konuya cevap vermiş olacağız.

Soft Starter Nedir? Ne İşe Yarar? 

Yapılan araştırmalara doğrultusunda dünya üzerinde üretilen elektrik enerjisinin %42’si endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır. Endüstri tarafından kullanılan elektrik enerjisinin ise üçte ikisi elektrik motorları tarafından kullanılmaktadır. Eğer basit bir hesaplama yapacak olursak dünya üzerinde tüketilen enerjinin %28’inin elektrik motorları tarafından kullanıldığı rahat bir şekilde hesaplanabilecektir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmaları sonucunda ortaya çıkan verilere göre 2013 yılından beri Türkiye ürettiği elektrik enerjisinin %47,1’ini sanayi sektöründe kullanmaktadır.  Sanayide kullanılan elektrik motorları ise sanayi sektöründeki kullanılan elektrik enerjisinin yaklaşık olarak %70’ini oluşturmaktadır. Elde edilen bu verilere göre enerji verimliliği konusunda dikkat edilmesi gereken noktaların başında sanayi sektörünün geldiği sanayi sektöründe ise dikkat edilmesi gereken noktaların başında elektrik motorlarının geldiği rahat bir şekilde görülebilir. (Bu konu hakkında daha fazla detaylı bir bilgiye sahip olmak istiyorsanız Türkiye ve Dünyada Elektrik Motorları Enerji Tüketimi ve İlgili Teknik Mevzuat makalesini buraya tıklayarak  inceleyebilirsiniz.) 


Bu bilgiler doğrultusunda yola çıkarak motorların kontrollü ve güvenli bir şekilde çalışması enerji verimliliği başta olmak üzere daha birçok konuda oldukça önemli bir durumdur. Tesislerde kullanılmakta olan motorların tam anlamıyla istenilen verimlilikte çalıştıklarını belirtmek fazlasıyla zor bir durumdur. Motorlarda başlangıç ve durdurma anında yaşanan bozulma ve yıpranmalar bazı problemlere sebebiyet verir ve motor ömrünün daha kısa olmasına neden olur. Bu olumsuz koşulları önleyebilecek yollardan biri soft starter yani yumuşak yol verici kullanımıdır.

Yumuşak yol vericiler, motorların düzgün bir şekilde başlatılmasına ve durdurulmasına olanak tanıyan ve motorun uçlarına uygulanan gerilimi kararlı ve yumuşak bir ivmelenme biçimi sağlayabilmek için kademeli olacak bir şekilde arttırarak asenkron motorlara yol vermeyi sağlayan mikroişlemci tabanlı cihazlardır.


Soft starterlar, motordaki tork ile akım arasındaki ilişkinin zamana bağlı olarak yavaş bir biçimde ayarlanması sonucuyla motorun devreye girmesi ve durmasında motorda ve şebekede normalin dışında oluşabilecek herhangi bir olumsuz duruma sebebiyet vermemektedir. Güçleri 560 kW’a kadar olan ve vuruntulu olmayacak bir şekilde kalkış ve duruş yapılması beklenen asansör, kompresör, pompa gibi daha birçok uygulamada tercih edilmektedir. Ayrıyeten, yumuşak yol vericiler kararlı hal durumunda motorun ve cihazın termik korumasının sağlanması, kilitli rotor algılaması, aşırı yük ve benzeri korumaların yapılması sayesinde hız kontrol cihazlarından daha az maliyete sahiptirler. Bu sebeplerden kaynaklı soft starter ile yol verme işletmelerde tercih edilebilir bir seçenek olmuştur. 

Soft Starter kullanım alanları hakkında hazırlamış olduğumuz içeriğimize "Soft Starter Nerede Kullanılır?" yazımıza tıklayarak okuyabilirsiniz.

Hemen Teklif Al