ABB Türkiye Resmi Partneri
background

ABB Soft Starter

0A5W74-abb-soft-starter-nedir.jpg
ABB Soft Starter 24.08.2022

ABB Soft Starter 

ABB soft starter ürünleri, motoru elektriksel gerilmelerden koruyarak motorun ömrünü uzatır. Bu durumu, geleneksel olan başlatma yöntemleri ile motorun çok fazla gerilmesine sebep olan başlatma akımını optimize ederek sağlarlar. ABB yumuşak yol vericiler aynı zamanda kurulum dostu olması sayesinde montaj ve başlatma sürenizi azaltabilir. Bypass kontaktöründen aşırı yük korumasına bir ünitede ihtiyacınız olan her şeye sahip olan tek bir yumuşak yol verici, kompakt ve komple bir yol verme çözümü haline gelir. Ayrıyeten, birçok uygulamaya özel fonksiyonları ile verimliliğinizi arttırabilir. 


ABB Yumuşak Yol Vericilerin Endüstriyel Faydaları

• Güvenli Koruma

ABB soft starterlar motorları elektriksel stresten koruyarak motorun ömrünü uzatır. Başlangıç akımları yükün durumuna, motor boyutuna ve uygulama tipine göre kolay bir şekilde optimize edilir. Dahili bir biçimde 10‘un üzerinde motor koruma özelliği bulunur ve motor farklı şebeke ve yük koşullarında korunur.

• Kolay Kurulum

Dahili ürün özellikleri ile pano boyutunu ve kurulum süresini azaltır. Kompakt tasarımı ve birden fazla dahili özelliğinden dolayı ABB yumuşak yol vericilerin kurulumu fazlasıyla kolaydır. Dahili bypass özelliği ile yer ve enerji tasarrufu yapılırken ısı yayılımı da azaltılır. ABB soft starterlar tek ünitede komple bir motor yol verme çözümü sağlar.

• Verimli Uygulama

ABB yumuşak yol verici yalnızca motora yol vermek ile kalmaz ayrıyeten üretimdeki durma sürelerini de azaltır. ABB soft starterlar motor üzerindeki mekanik stresi azaltır ve motor ömrünü uzatır. Tork kontrol, motor freni, pompa temizleme gibi daha birçok özellik ile prosesler tam performansta çalışır.



ABB Soft Starterların Global Endüstriyel Proseslere Faydaları

Kompresör Kontrolü

• Ters yön koruması

Fazların yanlış bağlandığında motor ters yönde döner ve kompresör üzerinde ciddi şekilde hasarlara sebebiyet verir. Faz ters yön korumasıyla birlikte motorun ters yönde başlaması engellenir ve maliyeti fazla olan kompresör hasarlarından kurtulunabilir.

• Vidalı kompresörlerde tam gerilimle başlangıç

Vidalı tip kompresörlerde düşük başlangıç akımı korunarak motor çok kısa bir süre içerisinde başlatılmalıdır. Tam gerilim başlangıç özelliği ile akım darbesi oluşturmadan neredeyse doğrudan bir başlangıç sağlanabilir.

• Akım sınırlamayla birlikte akımın tam kontrolü 

Akım sınırlama özelliği sayesinde motor zayıf şebeke koşullarında başlatılıp sistemin sürdürülebilirliği sağlanabilir. Akımın düşürülmesi demek şebeke, kablolar ve motordaki stresin de azaltılması demektir.

Konveyör Kontrolü

• Düşük hızlı jog özelliği ile esneklik

Konveyörü durdurduktan sonra konveyör bandını tekrar konumlandırmak istendiğinde motorun düşük hızda çalıştırılması gerekebilir. Düşük hızlı jog özelliği sayesinde bandı ileri ve geri yönde manual olarak konumlandırmak mümkündür. Böylece proses verimi arttırılır ve yumuşak yol vericiye göre daha masraflı bir çözüm olan hız kontrol cihazı ihtiyacı ortadan kaldırılır.

• Acil durum özelliği 

Kısa devre olmuş tristör yumuşak yol vericinin olası problemlerinden bir tanesidir. Komponenti değiştirilene kadar cihaz çalışmaz. Acil durum özelliği sayesinde bir trisör kısa devre olsa dahi yumuşak yol verici çalışmaya devam eder. Bu şekilde istenmeyen durmalar önlenmiş olur ve ekstra maliyet oluşması engellenir.

• Aşırı yük koruması sayesinde aşırı ısınmayı önleyin

Konveyör üzerinde bulunan malzemeler aşırı ısınmaya ve aşırı yüke neden olabilir. Bu durum motor ömrünü ve güvenliğini olumsuz bir şekilde etkiler. ABB’nin aşırı yük koruması sayesinde bir aşırı yük durumunda motoru durdurarak aşırı ısınmayı önleyebilirsiniz. 

Fan Kontrolü

• Motor frenleme ile daha hızlı duruş 

Bir fanı durdurmak bazı zamanlarda oldukça uzun sürebilmektedir. Dinamik fren özelliğiyle birlikte duruş süreleri azaltılabilir. Özellikle bu durum yükün atalet momenti yüksekken proses güvenliğini arttırır ve operatör için de fan operasyonlarını kolaylaştırır.

• Uygulamaya göre yumuşak yol verme

Fanlar çoğunlukla yüksek atalet momentine sahiptirler. Bu da başlangıcın zor ve başlangıç akımının yüksek olmasına sebebiyet verir. ABB soft starter sayesinde başlangıç sırasında oluşan gerilim yavaşça arttırılır, akım düşürülür ve başlangıç akımı sınırlanır. Yüksüz durumdan tam yüklü duruma kadar neredeyse tüm başlangıç koşullarına göre ayarları yapabilmek mümkündür.

• Sabit duruş freniyle birlikte istenmeyen dönmeleri engelleyin

Duruş halinde bulunan bir fan rüzgâr veya başka bir fanın oluşturduğu hava akışı nedeniyle ters yönde dönme yapabilir. Sabit duruş freni özelliği sayesinde istenmeyen bu ters yöne dönüş engellenebilir.

Pompa Kontrolü

• Pompa ve boruları temiz tutun

Zamanla pompa sistemlerinde pislikler tıkanmalara yol açabilir. Tıkanıklıklar su basıncını düşürür ve pompalara zarar verebilirler. Ters yöne dönüş özelliği ve darbeli yol verme imkânı ile ABB yumuşak yol vericiler pompa tıkanmalarını önler ve kesintilerden kaynaklı oluşabilecek zararları minimuma indirir.

• Tork kontrolüyle birlikte su hasarlarını azaltın 

Su hasarları pompa uygulamalarının başlıca problemlerinden biridir. Pompa duruşu sırasında valflerde ve borularda hasarlar oluşabilir. ABB yumuşak yol vericilerin tork kontrolü özelliği su hasarlarını önlemeye ve sistemin ömrünü uzatmaya fayda sağlar.

• Düşük yük koruması sayesinde boşta dönmeyi önleyin

ABB soft starterın düşük yük koruma özelliği sayesinde pompaların boşta çalışması önlenebilir. Motor hemen durdurularak pompanın zarar görmesi önlenir ve böylelikle çalışma ömrü uzatılmış olur.


ABB Soft Starter Ailesi 

ABB yumuşak yol verici ailesi PSR, PSE ve PSTX olarak 3 farklı ana seriden oluşur.

PSR – Kompakt seri

PSR, motor koruma şalteri ile kullanılan dahili bypass özelliklerine sahip olup, yıldız-üçgen yol vermeye göre kompakt bir çözümdür. Dahili bypass özelliği sayesinde yumuşak yol verici içerisindeki enerji kayıpları da fazlasıyla azaltılmış olur.


PSE – Verimli seri

PSE su uygulamalarının gereksinimlerini karşılayan özelliklere sahiptir ve pompa uygulamaları için ideal bir çözümdür. İstenen korumalar kompakt dizayn ve dahili bypass özelliği ile beraber sunulmaktadır. Harici tuş takımı ve fieldbus ise opsiyonel olarak sağlanabilmektedir.


PSTX – Gelişmiş seri

PSTX, müşterilerinin uygulamaya özel talep ve ihtiyaçlarını tam olarak karşılayan gelişmiş ve üstün özellikli bir üründür. PSTX, motor koruma ve kontrol pazarındaki en fonksiyonel üründür.


Bu yazımızda sizlere soft starter ve ABB soft starter ile ilgili genel bir bilgilendirme verdik. ABB’nin lider partneri olan ADS Mühendislik; 22 yıllık tecrübesi, güçlü stok yapısı, deneyimli mühendis ekibi, uzman teknik destek ve satış sonrası hizmetleri ile sizlerin çözüm ortağıdır. 

Soft Starter kullanım alanları hakkında hazırlamış olduğumuz içeriğimize "Soft Starter Nerede Kullanılır?" yazımıza tıklayarak okuyabilirsiniz.

Hemen Teklif Al