ABB Türkiye Resmi Partneri
background

Kaçak Akım Rölesi Ne İşe Yarar?

XC766G-kacak-akim-koruma-abb.jpg
Kaçak Akım Rölesi Ne İşe Yarar? 14.02.2023

Kaçak Akım Rölesi Ne İşe Yarar?

İş yeri, ev ve sanayide kısacası yaşam alanının olduğu yerlerde elektrikli cihazların kullanımının artması sonucu temas akımlarının da oluşma riskini arttırmaktadır. Her yıl birçok insan elektrik kazası geçirmektedir ve meydana gelen yangınların %40’ı hatalı elektrik enerjisinin kullanımı sonucudur. Bu sebeplerden dolayı ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkede kaçak akım koruma cihazlarının kullanımı zorunlu olmuştur. Yaygın olarak kullanılan kaçak akım cihazlarından biri ise Kaçak Akım Rölesidir.

Kaçak akım değeri 30 mA değerine ulaştığı zaman insan vücudundan geçen hata akımı ölümcül kazaya sebebiyet verebilir. Kaçak akım değeri, 300 mA mertebesine ulaştığı zaman elektrik arkının oluşturacağı ısıdan kaynaklı yangın tehlikesi oluşmaya başlar. Bu olumsuz durumları önlemek için kaçak akım rölesinin kullanılması tercih edilen bir yöntemdir.

Özetle, Kaçak Akım Rölesinin görevi elektrik kaçağı olduğunda devredeki enerjiyi kesmektir. Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır. Kaçak akım rölesinin kullanımı insan hayatı için çok önemlidir. Kullanılmaması sonucu can ve mal kaybına sebep olabilir.

Kaçak Akım Rölesi ile ilgili diğer blog yazımız olan "Kaçak Akım Rölesi Nedir?" içeriğini inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hemen Teklif Al