ABB Türkiye Resmi Partneri
background

Kaçak Akım Rölesi Nedir?

8VV7Kg-kacak-akim-rolesi.jpg
Kaçak Akım Rölesi Nedir? 14.02.2023

Kaçak Akım Rölesi Nedir?

Hata akımının kendisinden faydalanılarak, Artık Akım İlkesi ile çalışan Kaçak Akım Röleleri kullanılır.

KAR: Kaçak Akım Rölesi (RCD: Residual Current Device) (RCCB: RCD+CB (Circuit Breaker))

Normalde işletme yolu içerisinde dönen akımın bulunmaması gereken iletken bölümlere çeşitli sebeplerden dolayı geçmesiyle birlikte kaçak akım meydana gelir. Kaçak Akım Rölesi sürekli olarak fazda bulunan akımı nötrdeki akım ile kıyaslar. İkisi arasındaki fark yani kaçak akım toprağa akar, sağlıklı bir devrede kayıplardan ve izolasyondan kaynaklanan her zaman az bile olsa belli bir miktarda kaçak akım bulunmaktadır. Kaçak Akım Rölesi, faz ve nötr arasındaki farkın önceden belirlenmiş olan mertebeye geldiğinde devreyi kesmeyi sağlar.

Başka bir ifade ile kaçak akım rölesi; faz ve nötr arasında dengesizlik yani fark oluştuğu zaman devreyi açma görevini gören anahtardır. Bir elektrik devresinde akım fazdan girip, nötrden çıkacaktır. Devrede kaçak akım mevcut değilse giren akım ile çıkan akım değerleri birbirine eşittir. Devrede herhangi bir kaçak akımın olması sonucu fazdan giren akımın tamamı nötr üzerinden değil, bir miktarı da kaçak olarak çıkacaktır. Yani kaçak akımın meydana gelmesi sonucu faz ve nötr dengesinde bozulma olacaktır. Kaçak akım rölesi, oluşan bu dengesizliği algılar ve devreyi açar. Böylelikle kaçak akım sonucu meydana gelebilecek istenmeyen durumları engeller.

Kaçak Akım Rölesi ile ilgili diğer blog yazımız olan "Kaçak Akım Rölesi Çalışma Prensibi" içeriğini inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hemen Teklif Al