ABB Türkiye Resmi Partneri
background

Manyetik Aşırı Akım Rölesi Nedir?

l4kk0d-manyetik-asiri-akim-rolesi.jpg
Manyetik Aşırı Akım Rölesi Nedir? 20.02.2023

Manyetik Aşırı Akım Rölesi Nedir?

Elektrik motor akımının, manyetik alan etkisi altında çalışan aşırı akım rölelerine Manyetik Aşırı Akım Koruma Rölesi denir ve elektrik motorlarında akım dalgalanması sonucu oluşabilecek zararları önlemek için kullanılırlar. 

Yalıtkan malzeme ile kaplı olan iletken tel, sabit bir demir çubuğun çevresini sararak manyetik alan oluşturur. Bu sayede manyetik aşırı akım rölesi karşında bulunan metali kendisine çekerek çalışır. 

Elektrik motor devrelerinde manyetik aşırı akım koruma röleleri 3 fazlı motor devrelerinde 3 faz üzerine bağlanırlar. Bir kapalı kontağı kumada ederler. Motor çalışır vaziyetteyken uzun süre aşırı akım çekildiğinde, manyetik aşırı akım rölesinin normalde kapalı olan kontağı açılır. Çalışır vaziyette bulunan kontaktör ve motor devreden çıkarak elektrik motorunun yanması yani zarar görmesi engellenmiş olur.

Manyetik Aşırı Akım Koruma Rölesi;

Elektromıknatıs 

Kontak

Geciktirici Eleman

olmak üzere üç kısımdan meydana gelmektedir.

Manyetik aşırı akım rölesindeki elektromıknatısın bobini güç devresindeki motora seri olacak biçimde bağlanır. Motorun akımı bobinin üzerinden geçer. Manyetik aşırı akım rölesinin normalde kapalı olan kontağı kumanda devresinin girişine konumlandırılır. Kontak açıldığı anda, kumanda devresinin akımı kesilir ve motor durur. Kısa süreli olan aşırı akımlarda, manyetik aşırı akım rölesinin çalışarak kontağının açılmasını yağ dolu silindir içerisinde hareket eden bir piston aracılığı ile önlenir. 

Bobinden normal değerin üzerinde bir akım geçtiği zaman, bobin demir nüveyi yukarıya doğru çeker. Silindirin içerisinde bulunan pistondan dolayı demir nüvenin hareketi yavaşlayacaktır. Bu sebepten ötürü manyetik aşırı akım rölesinin kontağı hemen açılmaz. Bobin üzerinden geçen aşırı akım normal değere düşmez ise, bir zaman sonra kontak açılır. Yağ dolu silindirin içerisinde bulunan ve hareketli pistondan oluşan geciktirici eleman, kısa bir süre için devam eden aşırı akımlarda, rölenin çalışmasına engel olur.

Demirden yapılmış nüvenin bobine göre durumunu değiştirerek, manyetik aşırı akım koruma rölelerinde akım ayarı yapılmış olur. 

Daha önce hazırlamış olduğumuz "Aşırı akım koruma rölesi" yazımızı okuyarak röleler hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Hemen Teklif Al