ABB Türkiye Resmi Partneri
background

Faz Sırası Rölesi Nedir?

JjVb42-faz-sirasi-rolesi-nedir.jpg
Faz Sırası Rölesi Nedir? 20.02.2023

Faz Sırası Rölesi Nedir?

Üç fazlı sistemlerde motorun dönüş yönünü fazların bağlanma sırası tanımlar. Şebekeden kaynaklanan bir nedenden dolayı fazların sırası değişirse motor derhal şebekeden ayrılmalıdır. Faz Sırası Rölesi, motorun faz sırası değişimlerinde şebekeden anında ayrılmasında yardımcı olur.

Faz Sırası Kontrolü

Motorlarda uç gerilimler sırasıyla R-S-T veya L1-L2-L3 olarak bağlanılması istenir. Fakat herhangi bir nedenden dolayı bu bağlantılarda değişiklik olursa faz sırası rölesi çıkış verir ve motoru enerjilendiremez. 

Faz Hatası Kontrolü

Fazlardan L1 (R)- L2 (S)- L3 (T) ‘ten herhangi birinin kesilmesi sonucu çıkış rölesi aktif duruma geçer ve motor devre dışı kalır. 

PTC Koruma

Motor sargıları, aşırı ısındığı zaman motorun zarar görmemesi için hemen devreden çıkarılması gerekir. Motor sargılarından alınmış olan sıcaklık bilgileri röle üstündeki PTC’nin sınır değerini aştığı zaman gecikmesiz olacak şekilde motor devreden çıkar.

Yetersiz Beslenme Gerilimi

Yetersiz beslenme gerilimi motorun çalışmasını engelleyen bir durumdur. Motoru besleyen gerilim işletme geriliminin belirli bir sınır değeri altına düştüğü zaman faz sırası rölesi yardımı ile motorun devreden çıkartılma işlemi gerçekleşmiş olur.

Daha önce hazırlamış olduğumuz "Röle Nedir?" yazımızı okuyarak röleler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Hemen Teklif Al